Etiquetas

,

Dues notícies dels últims dies poden sacsejar en els pròxims mesos l’organització de la comunicació a través de la xarxa d’Internet. La primera arriba dels Estats Units i és l’anunci de la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units (FCC) d’acabar amb el principi de neutralitat a la xarxa. Aquesta norma, progressivament adoptada per les legislacions de tots els països, ha reforçat el caràcter horitzontal de la xarxa en la mesura que impedeix que els proveïdors de continguts arribin a acords amb els operacions de telecomunicacions per primar la circulació d’una productes sobre els altres. Aquesta principi beintencionat que permet una competència més oberta a la xarxa entre grans i petites empreses, entre autèntics oligopolis i el típic jove del garatge de Califòrnia, ha tingut dues conseqüències indesitjades i indesitjables. La primera és que la privacitat que pretenia defensar -dels navegants a la xarxa- ha desplaçat el negoci des dels operadors de comunicacions als agregadors de continguts i als motors de navegació que són finalment els que han començat a vendre els perfils dels usuaris als anunciants. En segon lloc, la devaluació dels continguts té molt a veure amb aquest principi de neutralitat. Si els operadors de telecomunicacions no poden fer negoci amb els continguts és normal que es consideri que aquests no tenen valor econòmic. Ara, la FCC en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem sembla disposada fer el pas i trencar amb la neutralitat a la xarxa. Veurem si resisteixen la pressió que tindran dels usuaris intensius d’Internet sempre disposats a defensar el negoci de Google i de Facebook davant qualsevol canvi d’statu quo.

D’altra banda, el Congrés Internacional NetMUndial celebrat el Brasil ha demanat que els Drets Humans entrin a formar part de la legislació bàsica d’Internet i, concretament, ha insistit en que la protecció de la intimitat sigui un dels principis fundacionals de la xarxa. Sense dubte que la irrupció de la NSA a Internet ha posat en alerta els que fins ara no es malfiaven de posar les seves dades en mans de Google i d’altres operadors de la xarxa. Seria una notícia excel·lent que els internautes més abrandats entressin en aquest debat.