Etiquetas

, , , ,

Infografi_a_Redes_Sociales_Espan_a

El món de la comunicació és un terreny especialment abonat pels gurús, sobretot ho va ser durant els anys de les vaques grasses quan molts lligaven gossos amb llonganisses. Sigui com sigui, hem aprofitat el parèntesi del desembre per seleccionar alguns dels pronòstics pel 2014 al sector de la informació que ens semblen més enraonats, en la mesura que parteixen d’aquella màxima que el futur és en el trets més dinàmics del present.

Del paper a l’ordinador i de l’ordinador al mòbil

Comencem amb un recull esplèndid fet per María Lázaro sobre l’ús de les xarxes a Espanya que és el tercer país del món en nombre relatiu d’usuaris Twitter i que té 18 milions d’usuaris actius al Facebook i 20 milions al WhatsApp (per sobre d’Alemanya). L’ús intensiu de les xarxes pels espanyols hauria de ser matèria d’investigació, especialment en relació a l’índex de lectura i compra de diaris de paper i al vincle entre Twitter i la televisió.

El temps de lectura de la premsa a través d’Internet ja supera el dedicat als diaris en paper, segons dades de la mateixa AEDE. I dins d’aquest entorn, la partida la guanyen definitivament els mòbils i les tablets com a suport del consum d’informació.

Torna la publicitat, però no al paper

Possiblement la previsió d’ingressos publicitaris més universalment utilitzada és la de Zenith Media que pronostica un creixement de la inversió global del 0,8% pel 2014 (-11,6% al 2013) Els diaris de pagament abandonen els dos dígits però no els números vermells amb una previsió de caiguda del 8,1% (17,6% al 2013). Pugen la televisió generalista (un modest 2,3% enfront un -10,3% del 2013), Internet (displays, buscadors i plataformes, més d’un 12%) i els mòbils (10,1% acumulat al 9,7% del 2013). Aquestes xifres sempre són relatives perquè el doble d’1 només és 2, però està clar que quan es recuperi la inversió publicitària hi haurà nous players que no tenen perquè ser els líders però tothom haurà de sortir-se’n amb el tros de pastís que tindrà, no amb el que havia tingut. Els més optimistes parlen d’una previsió de creixement mitjà sostingut de l’1,9% fins el 2017 però sempre lligat a la banda ampla.

Nous inversors per a vells mitjans

El 2014  serà el moment de veure com evolucionen i quins resultats donen les irrupcions dels triomfadors del comerç a Internet en el mercat de la informació sigui tradicional o de nova creació. Jeff Bezos (propietari d’Amazon) a The Washington Post i Pierre Omidyar (propietari d’eBay) en associació amb Glenn Greenwald. Les primeres idees no semblen excepcionalment innovadores. La veritat és que amb una mica de sentit comú pot ser els vells i els nous se’n sortirien amb més facilitat com ho demostren a Journalinks.

Igualment caldrà observar amb atenció si els bons resultats de les estratègies a Financial Times, The New York Times i The Telegrah donen resultats en el conjunt del 2013 i es consoliden en el 2014 i marquen definitivament el camí a seguir per consolidar el periodisme professional a l’àmbit digital. Tot i que podria ser que aquest només fos possible en l’entorn del paper com alguns nostàlgics encara sostenen amb alguna dada al seu favor.

Tres pronòstics per llegir amb calma

El del Congreso Iberoamericano de Cultura que s’atreveix  amb els pròxims 10 anys.

El de la prestigiosa escola de negocis de Wharton que aconsella mirar amb el mateix grau d’atenció a la tecnologia que al comportament dels consumidors.

I els de Neiman Lab, com sempre el millor que es pot trobar en aquest tema amb una visió omnicomprensiva que va d’Snowden fins a les ulleres de Google perquè les solucions són tan complexes com els problemes que té el sector.

Amb tot segueixo pensant que en matèria de periodisme encara hem d’aprendre més del passat que del present. En els últims 10 anys, als Estats Units la inversió publicitària ha caigut dos terços, l’ocupació als diaris un 44% i la circulació de publicacions un 25%. Ho va explicar magníficament Toni Piqué en una sèrie de tuits a partir del llibre de George Brock que cal llegir per interpretar aquests pronòstics i els que vindran.