Etiquetas

, ,

Captura de pantalla 2013-12-01 19.24.21

Aquest diumenge la fornera m’ha sorprès. La bossa de paper on m’ha posat el pa era tota ella un anunci d’una coneguda -i veterana- companyia de telefonia mòbil. Ja fa temps que els grans magatzems o els quioscs donen bosses patrocinades per algun dels seus proveïdors. Però això del forn m’ha deixat fora de lloc perquè fa tota la pinta que no es tracta de cap mena de patrocini sinó clarament d’un nou suport publicitari. I el fet m’ha provocat dues reflexions contradictòries.

Quan analitzem la caiguda de la inversió publicitària en els mitjans de comunicació tradicionals acostumem a esgrimir dues causes: la crisi econòmica i la davallada de la seva difusió. La bossa de pa amb anunci fa evident un altre fenomen: proliferen les plataformes publicitàries que competeixen amb els mitjans. Fora de la xarxa, mirem per exemple la política dels últims anys dels ajuntaments que acabarà amb el patrocini d’algunes estacions de metro, i molt especialment a la xarxa on qualsevol lloc web, sigui un mitjà de comunicació o no ho sigui, esdevé suport pels anunciants. L’any 2011, per exemple, la web del Servei Meteorològic de Catalunya, va ingressar 650.000 euros en concepte de publicitat. Ja els voldrien molts diaris digitals. Ara que sembla que la crisi de consum comença a remuntar, caldrà estar molt atents si quan retorna la inversió es dirigeix als mitjans digitals o a d’altres alternatives.

L’altra reflexió es refereix a que alguns anunciants semblen instal·lats en la cultura de la comunicació vertical i monològica. Busquen audiències captives, només així es pot explicar que una companyia de telefonia mòbil en plena comercialització de la tecnologia 4G pagui per anunciar-se en el paper, encara que sigui en el de la bossa del pa, un aliment de primera necessitat que compra tothom, en un moment o altre. No els agrada que el seu públic objectiu navegui ni interactuï, el volen captiu, mirant l’anunci sí o sí. Ben curiós, com el tenien als diaris de pagament o a les televisions sincròniques.