Etiquetas

El teòrics de la democràcia liberal van donar en el seu moment molt importància a la societat civil com un dels elements fonamentals dels sistema que propugnaven. L’Estat no podia quedar en mans només del sistema polític i, molt especialment, del sistema de partits, necessaris per organitzar el govern i l’administració però que no poden ser en cap cas la única possibilitat de participar en política per part dels ciutadans lliures.

Hem parlat molt fins ara de la crisi de la democràcia liberal i hem escoltat una crítica ferotge per part de les generacions més joves a aquesta democràcia representativa sorgida del liberalisme clàssic. Es parla, amb passió, d’una nova forma d’exercici de la democràcia, més participativa en la qual els ciutadans deleguin menys poder en els seus reperesentants democràtics i exerceixin la seva sobirania de manera més directa. Val a dir, però, que és més una reacció al mal ús que han fet els partits de la representació dels ciutadans que una proposta que defensi les bondats i els avantatges del nou model. En aquest context, les xarxes socials i les tecnologies intel·ligents de la informació apareixen com una oportunitat de fer efectiu aquest exercici més directe del poder democràtic. Veurem, en tot cas, com evoluciona aquesta possibilitat.

Mentrestant, però, hauriem de començar a repensar també com hauria de funcionar la societat civil en aquesta democràcia 3.0. Deien els clàssics que sense societat civil no hi ha democràcia. Haurem de pensar que tmpoc a la xarxa. Els partits i les institucions estan ara molt pendents del que els diuen els ciutadans a través de les xarxes socials i en ocasions fonamenten algunes decisions en la necessitat d’escoltar-los i en d’altres es fan els sords perquè diuen que no es una veu «representativa». Ho estem veient en el debat a Catalunya sobre la consulta i la independència. L’elenc d’opinions és ben divers: n’hi ha que pensen que el sobiranisme està sobrerepresentat a la xarxa i n’hi ha que consideren que les elits intenten reprendre el control de la situació a través dels mitjans de comunicació tradicionals. El món 3.0 no ens solventa el problema que sempre ha tingut la societat civil per participar en el debat democràtic: l’ofec dels partits i la manca de representativitat. Per pensar-hi.