Etiquetas

, ,

La notícia de la setmana ha estat la venda de The Washington Post a Jeff Bezos, el fundador de la llibreria virtual Amazon. El millor comentari d’aquest fet l’ha publicat ja el Jordi Pérez Colomé. Es poden afegir dues reflexions pels qui només han llegit la notícia des de l’optimisme.

Amazon ha estat certament una empresa pionera en el desenvolupament d’Internet com a xarxa social. Va ser revolucionària en el comerç electrònic en saber explorar una nova manera de vendre a distància aprofitant la potència de les noves telecomunicacions i el baix cost de la missatgeria. Més discutida ha estat la seva estratègia en l’impuls del llibre electrònic, on ha seguit una política erràtica amb pràctiques poc apreciades entre els nadius digitals com el format tancat Kindle i sostenint una part dels seu negoci en el dumping legal que separa la protecció dels drets d’autor en el paper i en els formats digitals. Bezos pot intentar traslladar la seva estratègia en la venda electrònica de llibres i en els llibres electrònics però no té cap fórmula màgica ni contrastada. El seu èxit de veritat va ser en el món 1.0 no en el 3.0 on som ara.

El més preocupant d’aquest venda no és el comprador sinó el preu. Si The Washington Post val 190 milions d’euros, què valen alguns diaris europeus que tenen deutes amb els bancs per valor de 2.500 milions? Certament el Post acumulava molts deutes i no havia trobat la manera de compensar la davallada del seu negoci tradicional local amb una estratègia digital dimensionada al alt valor global de la seva marca. Tampoc havia entrat amb profunditat en el digital first com va demostrar fa poques setmanes quan va destapar l’escàndol de l’espionatge a periodistes des de l’administració Obama. Però fa només 20 anys, el seu principal competidor, el Times va pagar 1.000 milions pel Boston Globe. I fa només set anys, prestigioses consultores internacionals valoraven el quart diari del mercat espanyol en gairebé 700 milions. Descomptats el deute  i les ineficències, el preu del Post situa el futur del negoci del periodisme gairebé definitivament en el paradigma digital dels ingressos al cèntim, la baixa inversió i el poc valor afegit, també del treball periodístic. Males notícies. Pensar que la pèrdua de valor del periodisme afecta als propietaris però no als professionals és una gran ingenuïtat.