Ressenyàvem fa uns dies el magnífic treball de Joaquim Marqués sobre l’evolució de la difusió de diaris a Espanya. Ara acaba d’aparèixer un referent internacional anual en la matèria: The State of the News Media 2013. La principal virtut del treball es l’amplitud de les sèries que analitza i que farien veure les coses de manera molt diferent als gestors de les empreses periodístiques i també als dirigents dels sindicats del sector. Mirant les dades surten algunes conclusions interessants:

-La transició digital està sent especialment complicada per la plataformes informatives d’àmbit local a les quals els costa adaptar-se a la lògica del model de negoci a la xarxa atès que la seva massa crítica no és significativa ni per rendibilitzar el pagament dels continguts ni per atreure la publicitat global segmentada.

-Si mirem la seqüència de l’evolució de la inversió publicitària en un termini de 10 anys ens trobem que els anunciants no han abandonat només el paper: els anunciants han abandonat la informació, tant en premsa com en ràdio i televisió i a la xarxa. Deixem doncs de comparar, com fa l’AEDE, la inversió en paper amb la inversió a la xarxa perquè aquests no són vasos comunicants. Caldria començar a comparar inversió en mitjans informatius convencionals i en mitjans informatius a la xarxa.

-Les dades dels Estats Units demostren que hi ha dos tipus d’anunciants que mai tornaran als mitjans informatius: l’ocupació i l’immobiliari, simplement perquè ja tenen els seus propis mitjans a la xarxa. ¿Passarà el mateix amb el sector financer i amb l’automòbil?

-Comença a tenir força la marca com a element de posicionament de la informació a la xarxa: The New York Times branded online newspapers ja són el segon mitjà digital als Estats Units amb més de 48 milions d’usuaris únics i 600.000 subscriptors digitals. Es tracta de sumar en una mateixa URL les diverses edicions locals. El lideratge però a la xarxa sempre és de mínim comú denominador i baixes passions: Mail Online.

És el moment de rellegir Philip Meyer i el seu The vanisihing newspaper.