The_Washington_PostPortada-Alternativas-Economicas_EDIIMA20130228_0750_13

The Washington Post ha anunciat que els seus continguts digitals seran de pagament a partir de l’estiu. El diari de la gran política nordamericana es suma així al seu rival de la gram poma, The New York Times, i als dos diaris econòmics globals, The Wall Street Journal i el Financial Times. Són ja quatre gegants del periodisme internacional que han fet passes decisives per completar la transició digital. El procés comença a tenir un protocol establert: primer cal integrar les redaccions, després donar el pas al digital first i,finalment, atrevir-se a cobrar pels continguts. Fer-ho té costos en termes de reputació digital, però tot apunta que és un camí sense retorn i que, a llarg termini, és millor fer-ho amb transparència i explicar als lectors les passes que es donen i les raons que ho justifiquen.

El diari no ha fet públic encara el preu dels continguts de l’edició digital. No és una decisió fàcil. Els anomenats nadius digitals són majoritàriament contraris a pagar pels continguts i, en tot cas, només toleren els micropagaments o participar en noves fórmules com crowdfunding. Aquests dos models de negoci no són generalitzables. Ara per ara, els micropagaments només resulten viables en publicacions que concentren un públic global gràcies a la singularitat dels seus continguts. Cobrar al cèntim només genera ingressos significatius amb una massa crítica de desenes de milions d’usuaris únics. És una opció, doncs, per aquelles redaccions amb capacitat de produir continguts singulars per a un públic global. Igualment, el crowfunding exigeix un alt grau d’identificació entre els lectors i la capçalera que només és possible per la proximitat geogràfica o ideològica com acabem de veure en la posada en marxa de Alternativas Económicas. De manera que els que ho tenen més difícil per seguir algun d’aquests models són dels mitjans generalistes locals amb vocació de premsa de qualitat i no de premsa de partit. A poc a poc el panorama s’aclareix.