LionelBarber460

Un a un van caient: The Guardian, The New York Times, El País, El Periódico de Catalunya,… El fluxe del consum de la informació està canviant. I el fluxe s’emporta per davant els criteris editorials, les organitzacions redaccionals, els torns de treball, els sistemes d’edició… Ara ha estat el Financial Times qui s’ha passat a la filosofia ‘digital-first’. El seu eixerit editor, Lionel Barber, ho ha comunicat a toda la redacció: prejubilacions, sí; però també canvis de tasques, remodelació dels torns horaris,… Tot per prioritzar la publicació digital de la informació y subordinar el paper a l’estratègia a la xarxa. Com reconeix Barber és un salt al buït perquè els ingressos venen del paper però el consum, no i per tant el repte és traslladar la força editorial al digital per intentar generar nous recursos. No és fàcil.

En els canvis anunciats hi ha poca filosofia i baixa als més petits detalls: «Hem de trobar una manera de reduir els recursos de producció a la nit i augmentar-los durant el dia, aquests mateixos recursos també han d’estar cada vegada més dedicats a la web i menys al paper». I remata: «hem de ser els editors de continguts en lloc d’editors de pàgines». «Hem de repensar com publicar els nostres continguts, quan i de quina manera: en els mitjans de comunicació convencionals, en els blocs, en el vídeo o en les xarxes socials». I conclou: «estem passant d’un negoci de la informació a una empresa en xarxa».

El millor de la comunicació a la redacció, però és l’epitafi final: «seguir fent el que millor sabem fer: el negoci del periodisme de qualitat». Tant de bó l’encerti.